ФАКТИ ЗА БАМБУКА

Бамбук – какво е това?

Технически погледнато, бамбукът е трева. Той също е най-бързо разстящата трева в света. Някои от повечето от 1000 видове бамбук растат повече от 121 см на ден. Бамбукът поема повече въглероден диоксид и излъчва повече кислород в сравнение с дърветата.

Това е разнообразен вид и може да се намери по цял свят на места като Източна Азия, Суб-сахарска Африка, Северна Австралия, части от Югоизточните американски щати и части от Южна Африка. Но пък бамбукът не е характерен за следните области – Антарктика (разбира се), Западна Азия, Северна Африка, Европа и Канада.

Има някои видове бамбук, които цъфтят всяка година, но повечето видове цъфтят на дълги интервали на всеки 60-120 години. Бамбукът, който се използва за платове е различен от този, който пандата яде.

Заедно с хилядите приложения на бамбука в дома и в дървените продукти, той също се превръща в луксозни материи и е водещ в надпреварата за екологична мода с дрехите от бамбук. Смята се за екологично чиста материя, здравословна за този, който я носи. Има някои съмннея относно интензивния произвоствен процес преобразуващ твърдия бамбук в мека „бамбукова вискоза”. Платът се нарича от агенциите за анализ - вискоза, защото е екстракт от част от растението, а не от целия материал както коприната или памука.

Качества на бамбука:

разтегателен, дишащ, хипоалергетичен, изключително мек, абсорбиращ и антибактериален. Подходящ за хавлии, халати, бельо, чорапи както и за спортно облекло.

Еко-плат направен от влакна от бамбукови въглени:

Този бамбук се казва Moso Bamboo Phyllostachys heterocycla pubescens), най-порестия бамбук в света от „Бамбуковата планина” в региона Джухан, Тайван. Това е екологична тъкан, която не съдържа никакви добавени химикали, които да убиват бактериите и да се борят с неприятните миризми, всички полезни свойства се дължат едниствено на бамбука. Той съдържа множесто малки отвори, което го прави отличен абсорбатор за миризмите, котролира температурата и отстранява навън влагата. Това го прави идеална тъкан за бельо и чорапи

Свойства на влакната от бамбукови въглени: същите като на бамбука плюс по-голяма способност за борба с миризмите, което се дължи на въглена.

Бамбукът – наистина ли е антибактериален?

Една от многото причини тъканите от бамбук да са толкова популярни е заради антибактериалните свойства, които притежават. Докато расте на бамбукът му са нужни много малко или почти никакви пестициди. Учените откриват, че това ценно качество е в резултат на наличието на анти-бактериален био-агент наречен „бамбуков кън”. Бамбуковият кън е дълбоко вграден в бамбуковите клетки, затова и издържа толкова в бамбуковата тъкан. Той прави плата устойчив към бактерии, а учените са правили естове за да покажат, чв огромна част от бактериите, които естествено се инкубират върху бамбукова тъкан не оцеляват заради свойствата на бамбуковия кън. Да го кажем просто, вредителите и патогените не харесват бамбука.

Това прави продуктите направено от бамбук подходящи за хора с алергии ни чувствителна кожа. В плат, неспособен да задържа бактерии и алергени, които карат хората с алергии да реагират на тях, те могат да намерят една здравословна алтернатива на другите платове.

Но какво може дасе каже на научно ниво?

През 2003 Китайският Индустриален Център за Анализ (КИЦА) осъществи количествен тест за установяване на антибактериална способност върху парче плат 100% бамбук. Те поставили петно от бактерията staphylococcus aureous върху плата. След като изтекъл период от 24 часа те преброили живите бактерии. Според резултатите, бамбуковият плат показал 99.8% ниво на антибактериално унищожение.

Друго изследване е било направено от Японската Текстилна Асоциация за Инспекция. Провели са количествен тест по метод JISL 1902, използвайки 100% бамбуков плат. Мострите от бамбук били индустриално изпрани 50 пъти. После върху тях сложили петна бактерии тип staphylococcus IID 1677. След 24 часа инкубационен период те преброили останалите живи бактерии върху мострите от бамбуков плат. Резултатите показали, че мострите демонстрират повече от 70% ниво на антибактериална ефикасност след 50 индустриални пранета.

Бамбукът – Екологично чист ли е?

Аспекти на екологично чисто производство на тъкан от бамбук:

Бамбукът се отглежда без да се изплозват пестициди или хербициди поради неговите антибактериални свойства.
Бамбукът е най-изобилният издържлив и възобновяем източник в света.

Реколтата от бамбук се прибира на 3 – 4 години.

Бамбукът не изисква напояване за да расте –естествените валежи са достатъчно той да вирее добре.

Кореновата система на бамбука е толкова твърда, че възпира почвената ерозия.

Бамбукът извлечен чрез химическия метод може да се осъществи в 98% затворена система, която въстановява и рециклира натриев хидроцид и въглеродния дисулфид.

Поради естествената способност на бамбука да филтрира навън влагата и да елиминира неприятните миризми, тези продукти не е необходимо да се перат толкова често както другите материи.

Вискозата от бамбук е биоразградима, ако се направи на компост и не се слага в депата за отпадъци.

Бамбукът – колко абсорбиращ е той и как остранява влагата?

Това свойство се основава на влакното в неговия суров вид. Едно от най-страхотните качества на бамбуково влакно е неговата уникалност поради това, че всяко едно влакно има кръстовидни участатъци пълни с микро-дупки и микро-празнини. Това дава на вискозата от бамбук свойството да абсорбира влагата 3 – 4 пъти повече от памукът. Същите характеристики на бамбука способстват и за невероятната му способност за усукване, което допринася за свободата на движение при носене.

Какво е толкова хубаво на тъканите от бамбук?

Има няколко физически качества присъщи за бамбука, които го правят умен избор за Вас и Вашето смейство. Ето няколко причини защо бамбукът е толкова страхотен: br />
Естествените антимикробни и анти гъбични свойства на бамбуковите тъкани.

Бамбукът съдържа вроден агент наречен бамбуков кън, който не изисква тъканта да се обработва с вредни химикали за да попречи на развитието на бактерии и гъбички, запазвайки плата от неприятните миризми. Това позволява по-малко пране, което спестява енергия, време и пари.

Бамбукът е мек. Бамбуковите влакна са по-меки от тези на памука, кашмира и коприната.

Бамбукът е практичен. Той е по-издържлив и по-евтин от коприната и кашмира, но в много висока степен се освобождава мръсотията и може удобно да се пере в пералня и сушилня.

Бамбукът е удобен. Дрехите от бамбук се усещат приятно от кожата, а и са дишащи, което поддържа тялото ви сухо. Бамбуковите дрехи реагират също и като термичен регулатор за вашата телесна температура.

Бамбукът е хипоалергичен. Знаете ли, че основните характеристики на бамбука и натуралните свойства на бамбуковата тъкан го правят естествен хипоалергетик? Той не е дразнещ за кожата и се понася изключително добре от всеки с алергии, екземи или други дразнения на кожата.

18. 06.2010